Sharing is caring!

Het belangrijkste uitgangspunt om in gedachten te houden is dat als iemand je geld leent, ze willen dat je het kunt terugbetalen. Ze willen dat je het langzaam terugbetaalt, zodat de geldschieter geld verdient met de rente. Het terugbetalen van het principe toont aan dat je geloofwaardig bent, maar het maakt de geldschieter geen geld. Waar wordt aan gedacht als een lening wordt gecreëerd? De factoren zijn:

De rente die tijdens de looptijd wordt gehanteerd

De rentevoet kan vast of variabel zijn. Een vaste rente blijft gedurende een bepaalde tijd gelijk. Het tarief kan veranderen als de periode is verstreken. Een variabele rente is gekoppeld aan een marktrentevoet zoals de prime rate of de bankrente en zal typisch elke dag of elke maand variëren.

Als u elke maand een voorspelbare rentebetaling wilt omdat uw inkomen vastligt of u zich niet meer dan een bepaald bedrag kunt veroorloven, dan zou een vaste rente u meer voorspelbaarheid in uw budget geven. Een vaste rente is ook voordelig als u denkt dat de rente gaat stijgen en u vooraf een rente wilt vastleggen.

Als u flexibel bent in uw mogelijkheden om te betalen en u kunt de rentebetalingen niet wijzigen, dan kan een variabel tarief voor u geschikt zijn. Als de rente daalt of gelijk blijft, zal een variabele rente meestal lager zijn dan een vaste rente, omdat u een hogere rente zou betalen in ruil voor het verminderde risico dat de rente verandert.

Lening voor een vaste looptijd of toch zonder einde?

Een gesloten lening is een lening waarbij de looptijd of het betalingsschema voor een bepaalde tijd is vastgelegd. Als u deze lening wilt kwijtschelden, betaalt u doorgaans alle rente voor de gecontracteerde looptijd vooraf, wat betekent dat de boetes groot zijn als er nog veel tijd over is voordat de lening afloopt.

Ga geen gesloten hypotheek aan, tenzij u speelt om de lening voor de hele tijd te behouden of als het de moeite waard is om deze boete te betalen. Een open lening is een lening waarbij u op elk moment kunt opzeggen en niet te maken krijgt met zware boetes. De kosten en boetes zullen in dit geval variëren, dus zorg ervoor dat de voorwaarden worden begrepen voordat u iets ondertekent.

Hoe bepaalt u wat u krijgt? De vragen die je moet stellen zijn: Wat is uw tijdshorizon voor de lening? Met andere woorden, hoe lang moet je het geld lenen? Als u een huis koopt en u verwacht er 30 jaar in te wonen, kunt u zeer flexibel zijn in hoe lang uw hypotheek kan worden afgesloten.

Als u van plan bent om een huis te kopen en binnen een jaar te verkopen, is het geen goed idee om een gesloten hypotheek voor vijf jaar te krijgen, ook al is het tarief goedkoper. Als u een vijfjarige vastrentende hypotheek heeft en deze na 1 jaar wilt aflossen, met een tarief van 3% en €100.000 principe geleend, zou u €3000 per jaar betalen voor de 4 jaar rente die u nog niet heeft betaald op het moment dat de lening wordt afgelost.

De kosten om de lening te krijgen

Een lening is een contract tussen de kredietnemer en de kredietverstrekker waarin de voorwaarden en kosten van de lening worden vastgelegd. Er zal meestal een oprichtingsvergoeding zijn om een lening te verkrijgen en een beëindigingsvergoeding om de lening af te lossen. Er kunnen kosten zijn om de lening te verlengen, opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden of boetes die in rekening worden gebracht als de kredietnemer niet op tijd betaalt. De beste manier om deze kosten te beoordelen is om ze te verantwoorden in een “all-in” boekhouding om te zien wat de totale kosten zouden zijn vanaf het begin van de kredietperiode tot het einde van de periode. U zou ook enkele vragen moeten stellen over de manier waarop u persoonlijk betalingen doet.